2. helmikuuta 2007

Enemmistö ehdokkaista haluaa Gosplania

Yleisradion vaalikoneen mukaan enemmistö eduskuntavaaliehdokkaista kaipaa lisää valtion sääntelyä ja ohjausta talouteen, uutisoi Yle tänään. Enemmistö eduskuntavaaliehdokkaista siis haikailee gosplanin perään, jossa virkamiehet ja poliitikot päättävät, mitä ihmisten tulee syödä, juoda ja mitä vaatteita pitää päällään ja missä asunnoissa asua. Normaalijärjellä varustetut ihmiset, jotka ovat tajunneet Neuvostoliiton ja sosialismin romahduksen myötä (viimeistään) kyseisen politiikan järjettömyyden, eivät moista voisi ikinä kannattaa.

Minusta on itsestään selvää, että yksilöiden itse tulee päättää, mitä he haluavat syödä, missä ja miten paljon. Samoin se, mitä vaatteita, autoja ja televisioita ja kuinka monta ja minkä merkkistä ja laatuista, heidän tulee ostaa. Tai missä, miten ja milloin heidän tulee asua. Nämä(kään) asiat eivät kuulu yhdellekään pöytänsä takana ahertavalle lihavalle byrokraatille tai kansan enemmistön vaalihumalassa äänestämille poliitikoille pätkän vertaa. Ne ovat ihmisten yksityisasioita ja ihmiset itse ovat parhaat arvioimaan mitä ja miten paljon he tarvitsevat ja mistä sen hankkivat.

Ihmiset eivät tajua, että nimenomaan valtion sääntely ja ohjaus talouden(kin) alalla rajoittaa ja estää tuota tapahtumasta. Se siirtää vallan ihmisiltä byrokraateille ja poliitikoille. Huonoin seurauksin.

Paitsi että on yksiselitteisesti väärin pakottaa/rangaista/"ohjata" ihmisiä heidän omilla rahoillaan tekemissä vapaaehtoisissa valinnoissa, se on myös typerää. Talous ei toimi järkevästi, kun tavaroita ja palveluita tuotetaan byrokraattien ja poliitikkojen päähänpistojen ja arvioiden mukaan...silloin monta tuotetaan liikaa ja monta liian vähän ja kaikki kärsivät. Resursseja menee hukkaan.

Kun esimerkiksi valtio (EU) tukee tuilla viinin viljelyä ja säätelee paljonko viiniä saa missäkin tuottaa, seurauksena on, että viiniä tuotetaan enemmän kuin sille on kysyntää ja kun vielä asiaa koitetaan helpottaa säätelemällä hintoja ja tuontia ja vientiä niin soppa on valmis: On tuotettu kuutioittain huonoa viiniä hirveällä verovarojen tuhlauksella, jota kukaan ei halua eikä voi ostaa ja jolle ei ole mitään järkevää käyttöä. Valtio (EU) koettaa lisäsääntelyllä pelastaa asian, eli käyttää lisää verovaroja tislatakseen ylijäämäviinin etanoliksi ja sitten lisäsääntelyllä (ja verovarojen tuhlauksella) pakottaa laittamaan etanolia bensiinin joukkoon jotta pääsisi siitä eroon (tätä kutsutaan sitten ekobensaksi, heh).

Jos viiniä tuotettaisiin markkinaehtoisesti, tuottajat itse fundeeraisivat, paljonko ja mitä ja miten kannattaa tuottaa. Jos he arvioisivat hyvin, he tienaisivat hieman rahaa. Jos eivät, he menettäisivät hieman (omaa!) rahaansa. Apuna tässä fundeerauksessa on ns. hintainformaatio, eli suomeksi: viinin hinta joka määräytyy kysynnän ja tarjonnan myötä. Jos viiniä on liikaa, sen hinta laskee eikä sitä kannata tehdä niin pirusti. Jos viinä on liian vähän, sen hinta nousee ja sitä kannattaa tehdä enemmän.

Näin viiniä ei koskaan tuotettaisi juurikaan liikaa eikä liian vähän, euroakaan verovaroja ei kuluisi, bensaan ei tarvitsisi sekoittaa alkoholia joukkoon ja muutama kyvytön viininviljelijä voisi alkaa tehdä jotain oikeasti tuottavaa työtä. Ainiin, ja viinin hinta olisi tietysti pirun paljon edullisempi (koska tuotannon ja myynnin vapauttaminen lisää tarjontaa joka laskee hintoja).

Loppujen lopuksi siis melko simppeliä. Mutta nähtävästi liian vaikeaa kansanedustajaehdokkaille, jotka kannattavat yhä gosplania. Se ei toimi. Ei ole koskaan toiminut, eikä voi koskaan toimia. Markkinat toimivat parhaiten kun byrokraatit ja poliitikot pitävät karvaiset näppinsä erossa niistä. Silloin kaikki hyötyvät. Paitsi tietysti ne monet hyväpalkkaiset byrokraatit ja poliitikot, jotka joutuisivat tekemään jotain oikeasti tuottavaa työtä, esimerkiksi siivoamaan tai paistamaan hampurilaisia McDonaldsiin. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti