6. heinäkuuta 2007

Kiintoisaa tietoa taloudesta

Money Masters selittää, miten (usein) yksityiset keskuspankit manipuloivat taloutta säätelemällä rahan määrää markkinoilla ja painamalla uutta rahaa. Uuden rahan painaminen aiheuttaa aina väistämättä inflaatiota, koska rahan määrä kasvaa; kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti tarjonnan kasvaessa hinta laskee. Tämä inflaatio on piiloverotusta suoraan kaikilta kuluttajilta keskuspankin (omistajien) taskuun ja näkyy aina pienellä viiveellä mm. hintojen nousuna.

Onko joskus tullut mieleen, miten pankit voivat olla niin rikkaita? Paitsi, että keskuspankit luovat rahaa tyhjästä (huom! rahaa - ei vaurautta!), ne myöskin lainaavat, kuten muutkin pankit, rahaa, jota niillä oikeasti ei edes ole. Kuulostaa hullulta. Jos pankilla on holvissaan vaikka miljardi, se voi useissa tapauksissa lainata 6 miljardia ja periä siitä tietysti mukavaa korkoa. Näin ollen pankki saa korkoa ei yhdeltä miljardilta vaan kuudelta. Yhden miljardin pankkiin tallettanut saa korkoa siis käytännössä ehkä 2% tuosta miljardista eli 20 miljoonaa vuodessa, mutta pankki saa sen yhden miljardin ansiosta korkoa ehkä 4% tuosta 6 miljardista eli 240 miljoonaa vuodessa!

Kultakantaan perustuva pankkijärjestelmä olisikin kenties paras ase tällaista ryöstöä vastaan. Toki, mikä tahansa rahajärjestelmä voisi olla, jos siinä ei sallittaisi rahan ylimääräistä painamista eikä sellaisen rahan lainaamista, jota ei ole olemassakaan. Terve maalaisjärki kertoo, että rahan lainaaminen, jota sinulla ei ole, on petosta. Mutta pankin tehdessä saman kyseessä on vain normaali liiketoimi. Onkin sanonta, että mitä pankkiryöstö on pankin perustamiseen verrattuna. :)


Commanding Heights kertoo maailman talousjärjestelmän muuttumisesta, lähinnä siitä, miten valtion tiukan säätelyn ja byrokratian jälkeen on lähdetty tielle vapaampaa markkinataloutta kohti. Dokumenttisarja kertoo, miten tämä on vaikuttanut mm. maailman köyhiempien maiden tilanteeseen ja miksi näin on. Ehdotonta katsottavaa jokaiselle sääntelytalouden kannattajalle ja globalisaation vastustajalle!

1 kommentti:

  1. Tästä puhuttiin aikoinaan vapausfoorumilla. Vilkaise silloisia kommenttejani.

    VastaaPoista