18. joulukuuta 2008

Tietokoneongelmat - osat ja laitteet aiheuttajina

Sain tässä taas itse hyvän muistutuksen siitä, miten tavallisen tietokoneen temppuilun syyksi voikin paljastua Windowsin sijasta ihan fyysinen tietokoneen vika. Sellaista harvoin ymmärtää odottaa, koska liian usein syntipukiksi paljastuu Windows tai jokin siinä käytettävä ajuri tai muu. Siis pohjimmiltaan ohjelmisto tai väärät asetukset.

Tuli ostettua uusia tietokone, osina tietysti ja koottua se kasaan. Käyttöjärjestelmän asentamisen jälkeen alkoi tulla outoja virheitä. Välillä ohjelma X kaatui ja tietokone oli sammuttanut itsensä itsestään kun olin töissä. Sinistä kuolemanruutuakin kone näytti joskus. Tavallaan pieniä, erillisiä juttuja. Windowsin mystiset virhekoodit eivät mitään tietenkään auttaneet ongelman selvittelyssä.

Sain kuitenkin vihjettä siitä, että jotkin virhekoodit saattaisivat liittyä jotenkin johonkin muistin ongelmaan. Tätä en odottanut, koska tietokoneen osat olivat uusia ja luulisi nyt, että uudet osat toimivat! No, eikun testaamaan. Memtest86 ohjelman testin alkukin jo paljasti, että muistikammoissa oli ihan helvetisti virheitä. Eikun ihmettelemään ja palauttamaan kaikki muistikammat takaisin, ei huvita testata missä kammassa vika oli, saavat kaikki mennä takaisin ja testatkoot myyjä omalla ajallaan jos huvittaa. EVVK.

Muistan erään vanhan tietokoneeni ja sen rautapuolen ongelmat. Tai oikeastaan ongelman. Ongelma oli niin käsittämätön, että kerta kaikkiaan mikään looginen selitys ei sovi siihen. Kone oli erään tietokonegurunkin (siis vielä minua suuremman gurun) ihmeteltävänä ja hänkin raapi vain päätään. Täysin mystinen ongelma: Koneen komponenteilla ei päässyt verkkoon.

Tarkoitan sitä, että mikäli uudessa tietokoneessa oli mikä tahansa vanhan tietokoneen komponentti, sillä ei enää päässyt verkkoon mitenkään. Kaikki näytti toimivan hyvin, mutta verkkoon ei vain saanut yhteyttä. Toistan: Mikä tahansa vanhan tietokoneen komponentti oli kytkettynä, niin uudella ei päässyt verkkoon. Pelkkä vanhan tietokoneen cdrom-asemakin riitti estämään verkkoon pääsyn ja verkkoon pääsy palautui heti, kun romppuaseman irrotti koneesta.

Mikään looginen selitys ei selitä, miten on mahdollista, että tietokoneen romppuasema, muistikampa, prosessori, kovalevy tai virtalähde voivat kaikki erikseenkin aiheuttaa sen, ettei tietokoneella pääse verkkoon ja vieläpä niin, ettei mitään virheilmoitusta tai selitystä kerta kaikkiaan löydy. Mutta niin vain tapahtui.

Älkää toki minun sanaani luottako, pitäkää vain tapaus mielessänne, kun alatte joskus ihmettelemään, miksei tietokoneenne toimi kuten pitäisi ja olette turhaan syyttäneet Windowsia siitä kaikesta.



Päivitystä 17.1.2009:
Sain Verkkokauppa.com:sta uudet muistikammat, koska vanhoissa oli siis virheitä. Arvatkaapa, mikä oli uusien kunto? Huonompi kuin aikaisempien. Nämä muistikammat olivat aivan täynnä virheitä! Älkää ostako Kingstonin muisteja, jos vain voitte. Kun 3:sta kampaparista vain 1 on ehjä kuten mulla, on parempi vaihtaa valmistajaa eli äänestää lompakollaan.

3 kommenttia:

  1. Et vaan osaa käyttää kingstonin laatu on parhaimpia.

    VastaaPoista
  2. LOL. Joo, Memtest-ohjelmat ovat siis väärässä. ROTFLOL.

    VastaaPoista
  3. Virtalähde ainakin voinee aiheuttaa ”netin toimimattomuuden” vanhoissa koneissa modeemiyhteyden tapauksessa siten, että se ei syötä -12 voltin jännitettä. Tällöin muut komponentit toimivat, mutta sarjaportti ei. Emolevyn pitäisi siinä tilanteessa varoittaa ongelmasta, mutta joissain halvoissa emolevyissä on voitu säästää siinä(kin).

    Noista muista komponenteista on vaikeampi sanoa, kun esimerkiksi CD-asemalle ei pitäisi tulla -12 voltin jännitettä laisinkaan. Ehkä virtalähde on antanut ylijännitettä, joka on poksauttanut kaikista komponenteista jotain suodatuskondensaattoreita. Menee arvailuksi.

    VastaaPoista