12. maaliskuuta 2009

Moraalitonta talous- ja eläkepolitiikkaa

Tämä olisi jo melko pelottavaa, jos tämä ei olisi samalla näin jumalattoman hupaisaa. Siis surkuhupaisaa. Synkimmät talousnäkymät ovat toteutuneet. Jälki on kaameaa, muttei vielä edes näkyvissä kunnolla. Inflaatio laukkaa ja koko rahajärjestelmä, etenkin USA:ssa on täysin romahduspisteessä. Eläkepommi on nurkan takana kolkuttelemassa. Ei hyvältä näytä.

Tilanne pahenee nykyisestä, kun näiden tapahtumien kerrannaisvaikutukset ja viiveet toteutuvat. Nyt otetaan velkaa, vienti takkuaa ja ihmisiä lomautetaan, sekä paskoja pankkeja ja yrityksiä tekohengitetään hetken aikaa pystyssä. Seurauksena on pienen ajan päästä, että velat ja korot pitää maksaa, firmat menevät nurin, ihmiset saavat kenkää, paskat pankit ja toimijat jatkavat paskaa toimintaansa, jne. Seurauksena tästä on tietenkin pienen ajan päästä se, että velkaa pitää ottaa lisää, rahan arvo romahtaa inflaation myötä, työttömyys aiheuttaa lisäkuluja ja ongelmia, kulutus romahtaa ja paskat toimijat jatkavat paskaa toimintaansa. Kun vielä mennään pidemmälle, niin ihmisiltä loppuu rahat maksaa velkojaan ja verojaan, he joutuvat myymään pilkkahinnalla asuntonsa, asuntokupla puhkeaa, elintaso putoaa ja paskat toimijat jatkavat yhä toimintaansa.

Kerrannaisvaikutukset jatkuvat aina niin pitkään, kunnes ihmiset saadaan uskomaan valhe siitä, että kaikki on hyvin ja lainalla ja rahaa painamalla voidaan aina maksaa kaikki...tai kunnes koko järjestelmä puretaan alkutekijöihinsä ja siirrytään taloudellisesti ja eettisesti kestävämpään toimintatapaan.

Pahinta on se moraalittomuus, jolla tätä koko tilannetta aiotaan hoitaa ja miten se ei todellisuudessa estä jatkossakaan vastaavia kuplia. Kyse ei ole niinkään kritiikkiä nykyistä hallitusta tai eduskuntaa kohtaan, vaan koko instituutiosta ja toimintatavasta, jolle ei nykyisillä päättäjillä ole yksinkertaisesti munaa laittaa stoppia. Toimitaan kuten toimitaan, koska kukaan ei joko tajua, välitä, tai uskalla toimia toisinkaan ja liian monen liian isot rahat ovat pelissä, jos toimittaisiin toisin.

Tarkoitan kokonaisuutena sitä, että lasku laitetaan jälkipolvien maksettavaksi, eikä ongelman aiheuttajiin puututa yhtään.



Talouspolitiikka on nykyään sitä, että otetaan lisää lainaa valtiolle, jonka jälkipolvet joutuvat maksamaan, jos pystyvät, luultavasti eivät pysty. Tämän sijasta pitäisi yksinkertaisesti keventää valtion menoja rajusti, eikä sysätä laskua jälkipolville. Suu säkkiä myöden siis, yksinkertaisesti. Jos meillä ei ole rahaa johonkin juttuun, niin sitten meillä ei ole ja pitää tulla toimeen ilman sitä. Elämä on juuri täsmälleen näin julmaa ja suoraviivaista. Ymmärtäkää se. Oppikaa elämään tämän tosiasian kanssa.

Mihin moraaliin ja oikeutukseen perustuu se, että minun tai vaikkapa lasteni nimiini voi joku äijä eduskunnassa ottaa kymppitonnin velkaa, joka loppupeleissä minun pitää maksaa takaisin? Ei mihinkään. Ainiin, kansan enemmistö on näin päättänyt...ahaa...minun puolestani kansan enemmistö saa ottaa lainaa itselleen ihan niin paljon kuin heitä kiinnostaa. Aivan vapaasti, jos joku on niin hullu, että sitä heille antaa. Siitä vaan. Mutta palataan nyt siihen kysymykseeni: Mikä oikeus heillä on ottaa lainaa minun nimiini ja miten tämä eroaa jengin tekemästä ryöstöstä (jos jengi pistää pystyyn äänestyksen ja ottaa rahani enemmistöpäätöksellä puukolla uhkaamisen sijaan)?

Valtionvelan voisi toki myös yksinkertaisesti kiistää kokonaan. Näinhän myös kehitysmaidenkin pitäisi tietysti tehdä omille veloilleen. Todeta, että ähäkutti, emme maksa euroakaan takaisin. Meidän nykyinen hallitus ei ole ottanut tätä velkaa, joten emme ole vastuussa siitä. EVVK. Kaikki ne tahot, jotka ovat antaneet lainaa valtiolle...pitäkää tätä sijoitustanne "huonona sijoituksena" ja markkinoilla käy niin, että jos sijoittaa huonosti, voi menettää rahansa. Simppeliä. Tällä yksinkertaisella tempulla voisimme nollata koko valtionvelkamme heti huomenna JA myös samalla varmistua siitä, ettei kukaan enää koskaan lainaa rahaa valtiollemme (kukaan ei vastaavan pelossa uskaltaisi enää). Radikaalia? Ehkä. Toimivaa? Kyllä.



Nykyinen eläkepolitiikka on sekin moraalitonta. Kun puhutaan siitä, että eläkeikää pitäisi nostaa, nousee hirveä haloo. Unohdetaan, että tosiasiassa, huolimatta siitä, että nykyiset suuret ikäluokat, jotka eläkkeelle ovat jo menossa kovaa vauhtia, ovat maata rakentaneet ja blahblahblah, he EIVÄT ole maksaneet omia eläkkeitään. Eivät ole. Me olemme ja maksamme koko ajan. Jos et huomannut linkkiä asiaan aiemmin, niin tässä se on uudestaan.

On typerää tarttua siihen, että suuret ikäluokat ovat rakentaneet maan jne. Tietysti he ovat. Minä en ole vielä yksinkertaisesti ehtinyt antamaan kovin suurta panosta tänne. Ei se ole minun vikani eikä heidän etuoikeus. Tulen kyllä varmasti rakentamaan kun vaan ehdin. Jokainen omalta osaltaan tekee näin. So what?

Kannattaa muistaa, että tosiasiassa suurten ikäluokkien suurimman työuran aikana työn tuottavuus on ollut heikkoa. Lehmiä lypsämällä, viljaa puimalla jne. ei oikeasti tuoteta kovinkaan paljon, kun sitä verrataan vaikkapa tämän päivän Nokian insinööriin, paperitehtaisiin, ydinvoimalaan tai vaikkapa tietokoneohjelmoijaan. Tämä asia nyt vain on näin. Työn tuottavuus on kasvanut huimasti ja yhden ihmisen työpanos on nykyään paljon arvokkaampi mitä se oli 20 tai 40 vuotta sitten. Katsokaa miten bkt on noussut vuosien saatossa, se kertoo aika paljon juurikin tästä asiasta.

Vaikka suuret ikäluokat ovat tehneet ahkerasti töitä, huonoissa olosuhteissa ja huonolla palkalla, he eivät ole rahallisesti tuottaneet eivätkä maksaneet veroina tai eläkemaksuina läheskään sitä, mitä he tulevat saamaan tulonsiirtoina nyt ja jälkipolvilta. Eivät lähellekkään. He ovat niitä, jotka saavat lahjana nykyiseltä sukupolvelta sekä valtiovelan kautta jälkipolviltakin hyvän eläkkeen, terveydenhoidon ja muun. He ovat nettosaajia.



Kenties siksi systeemi onkin tälläinen, että otetaan velkaa, kun nyt siitä rahasta nauttivien ei tarvitse itse koskaan maksaa sitä takaisin? Kenties se houkuttelee, että voi elää leveästi ja joku muu maksaa laskun kun itse kasvataan jo horsmaa mullan alla? Kenties tämä on mahdollista juurikin siksi, että suuret ikäluokat ovat todellakin suuret ja juuri nyt siinä iässä, että heillä on poliittista lukumääräistä ja mukamoraalista ylivoimaa ajaa läpi näin hullua talouspolitiikkaa?

Voitte leikitellä ajatuksella, millaista talouspolitiikkaa eduskunta ja hallitus ajaisi, jos vain 18-30v saisivat äänestää vaaleissa... Puhumattakaan, jos lavennettaisiin vieläkin haarukkaa ja annettaisiin äänioikeus vain niille, jotka oikeasti tajuavat edes perusasioita taloudesta ja yhteiskunnasta.

Kaiken kaikkiaan, talouden pitäisi perustua reaaliteetteihin, ei tulevaisuuden turhiin odotuksiin, ryöstöön, huijaukseen ja velan ottamiseen. Taloutta ei pitäisi säädellä, vaan vapauttaa, jotta markkinat voivat toimia rauhassa ilman valtion karvaisen ja alati muuttuvan käden kahmaisuja ja työntöjä. Valtion pitäisi lopettaa sekaantuminen asioihin, jotka eivät sille kuulu, eli keskittyä vain antamaan yksilöille turvallinen ympäristö, jossa he voivat itse rakentaa elämäänsä kuten itse haluavat. Vähintä, mitä valtio voisi tehdä on, että se lopettaisi leikkimästä jumalaa, jonka pitää koettaa parantaa ja sekaantua aivan kaikkeen, mitä vain ikinä missään tapahtuu.

Ikäänkuin loppukommenttina eräs lainaus ja video. Miettikääpä näitä asioita. Oikeasti.

"It is well that the people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning."
- Harry Truman, Yhdysvaltojen 33. presidentti.




3 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä kirjoitus. Asia on todellakin näin yksinkertainen, mutta ihmiset eivät puhu tästä perverssistä asiasta ja politiikasta vaan he tappelavat pienistä yksityiskohdista, kuten siitä tulisiko eläkeiän olla 63 vai 65 vai 66 vuotta. Mitä me voisimme Markus tehdä, muuta kuin kirjoittaa netissä blogia?

    VastaaPoista
  2. Melkoista pelottelua. Lamoja on tullut ja mennyt niin kauan kun maailmassa on jotakin maksuvälinettä käytetty, ei tässä sen kummempaa. Kukaan ei osaa taloutta ennustaa eikä siihen voi vaikuttaa. Muutaman vuoden kuluttua tätä lamaa ei muista enää kukaan, ja seuraava tulee taas yhtä yllättäen kuin ennenkin.

    VastaaPoista
  3. > Melkoista pelottelua.
    > Lamoja on tullut ja
    > mennyt

    Jos ihmiset tajuaisivat, mihin dollarin ja euron arvo perustuu, paitsi, että tulisi vallankumous, niin talousjärjestelmä romahtaisi täysin. Täysin. Ihmiset, kuten sanoin, uskovat valhetta ja se pitää taloutta pystyssä vielä. Reaaliteetit ovat silti mitä ovat ja kun ihmisillä ei ole työttömyyden vuoksi rahaa maksaa asuntovelkoja ylihintaisista asunnoista, tapahtuu täsmälleen sama mitä viime lamassa: Velkaorjuus henkilökohtaisella tasolla ja velkaorjuus valtiollisella tasolla (valtionvelkaan).

    Vai osaatko itse kertoa, mitä tapahtuu, kun työpaikka menee eikä asuntovelan hoitoon ole rahaa? Taivaaltako rahaa sataa, eikä asuntoa tarvitse myydä?

    VastaaPoista