2. huhtikuuta 2010

Sosialistinen jätehuolto ei tietenkään toimi

Päivän Turun Sanomissa oli surkuhupaisa juttu Salon alueen jätehuollosta. Kunnallissosialistinen jätehuolto tekee tappiota, koska jätettä ei kerry sen käsiteltäväksi kuten kunnan 5-vuotissuunnitelmassa on laskeskeltu. Kunnalla jää saamatta rahoja jätteen käsittelystä sitä jätehuoltoon rahtaavilta yksityisiltä kuljetusfirmoilta. Tämä siis esitetään ikäänkuin huonona uutisena.

Mitä ihmeen huonoa on siinä, että jätettä tulee vähän? Sitä parempi, mitä vähemmän sitä tulee, eikös vaan?

Kunnallissosialistien mielestä olisi tietysti parempi, mitä enemmän jätettä (myös hyötykäyttöön sopivaa) tulee kunnalle, jotta kunta voi kiskoa siitä paljon rahaa ja tehdä jätteellä jotain typerää ja tehotonta. Kunnallissosialisteja ilmeisesti myös harmittaa, kun eivät voikkaan näinkin pientä asiaa sanella oman päänsä mukaan. Oi ja voi. Minua melkein harmittaa.

Mutta, homma muuttuu vielä hupaisammaksi kun sitä tarkemmin ajattelee. Katsokaas kun jutun juju onkin siinä, että yksityiset jätehuoltofirmat noutavat jätteet ja käsittelevätkin ne ihan itse (omalla kustannuksellaan). Tämän vuoksi jäte ei päädy kunnalle. Koska Suomen Sosialistisen Tasavallan lakien mukaan kunta voi pakottaa (kuten Salossa on tehty) tuomaan asukkaiden jätteet sille, eikä näin tehdäkään, on asiasta noussut kova itku ja parku. Minkä ihmeen takia? Eikö ole hyvä, jos ja kun yksityiset jätefirmat huolehtivat jätteistä omalla kustannuksellaan - eli kaatopaikkaamisen tms. sijasta tekevät niistä hyötyä eli rahaa? Tämähän tarkoittaa, että koko kunnallinen jätehuolto voitaisiin Salossa lakkauttaa kertaheitolla ja veronmaksajien rahoja säästyisi huimia summia. Yksityiset firmat keräävät jätteet ja tahkovat niistä rahaa hyötykäyttämällä niitä maksimaalisesti.

Mikä ihme siis on ongelmana? Oikeasti. Mikä? Se, että sosialistit haluavat taas sekoilla tässäkin asiassa.

Aiheeseen liittyen todetaan vielä hieman kierrätyshullutuksesta.

Nykyäänhän kiinteistöjä ja yrityksiä ja yksityisiä ihmisiäkin pakotetaan kierrättämään jätteitään. Tämä on tietysti tehotonta sanelupolitiikkaa, hullua pakottamista ja typerää viherpiipertämistä, kuten varmasti arvasittekin. Jo lastentarhoissa lapsia aivopestään kierrättämään, vaikka koko touhussa ei ole tietenkään yleisesti ottaen (ja nykytavalla ainakaan tehtynä) mitään järkeä.

Vapaassa markkinataloudessa jätteet(kin) hoidetaan optimaalisesti: Koska pakkokierrätystä ja veronmaksajien subventioita ei ole, se jäte, mikä kannattaa ihan oikeasti kierrättää, kierrätetään. Se jäte, mikä kannattaa ihan oikeasti polttaa, poltetaan. Se jäte, mitä ei voida hyötykäyttää, käsitellään sekin sillä tapaa, mikä on tehokkainta. Näin siksi, että kenenkään intresseissä ei ole haaskata omia rahojaan. Verovaroja voidaan sosialismissa haaskata täysin surutta.

Väännetään lisää rautalankaa: Mikäli vapaassa markkinataloudessa paperia saa tehokkaammin (lue: kokonaistaloudellisesti edullisemmin) kierrättämällä kuin metsästä, sitä haetaan sieltä paperitehtaisiin. UPM tms. voisi tarjota kiinteistöille ilmaisia astioita, jonne asukkaat voivat heittää paperinsa, UPM tyhjentäisi omalla kustannuksellaan astiat sopivin väliajoin, jotta saa raaka-ainetta edullisemmin kuin mitä saisi sitä metsästä. Tai UPM tai jokin vastaava taho tarjoutuisi keräämään paperia edullisemmin kuin mitä sekajätettä kerätään. Riippuen maailmanmarkkinahinnoista, eli paperin kysynnästä ja tarjonnasta, jossain vaiheessa voisi olla kannattavampaa polttaa paperiroju kuin kierrättää se. Silloin M&J Polttolaitos Oy tarjoaisi UPM:ää edullisemmin astioita talonyhtiöille paperia kerätäkseen. Ihan itse. Ilman mitään valtion tai kuntien pakkoa tai sekoiluja tai verovarojen haaskausta.

Eikös olekin ihmeellisen maagista ja tehokasta tuo vapaa markkinatalous? :-)

PS. Kuinkahan paljon ihmisten jätehuoltokustannukset laskisivat, jos kaikki jätehuoltoon liittyvä vapautettaisiin täysin kaikista sääntelyistä ja pakoista ja veronmaksajien subventioista? Normaalit ympäristönsuojeluun liittyvät lait riittäisivät määrittelemään, mitä jätteelle voisi ja mitä ei voisi tehdä. Veikkaan, että melkoisesti.

4 kommenttia:

  1. Sosialisti tietenkin järjestää julkisen jätehuollon toisia sosialisteja varten! Sosialismissa kun kaikki on yhteistä, niin sosialisti heittäisi jätteensä surutta yhteismaalle jos mitään säädöksiä, toimintamalleja ja rangaistuksia ei olisi hänelle valmiiksi tehty.

    Vapaalle kapitalistille asia on päivänselvä ilman mitään lakeja: Minulla ei ole mitään oikeutta heittää jätteitä naapurin tontille kun en kerran hyväksy hänenkään heittävän jätteitään omalle tontilleni ja jos heitän jätteeni omalle tontilleni, tuhoan samalla jälkeläisteni mahdollisuuden hyvään elämään. Siksipä juuri vapaa markkinatalous järjestää tämänkin asian juuri niin optimaalisesti kuin kunkin elämäntilanteeseen sopii.

    VastaaPoista
  2. Omassa kunnassani siirryttiin kunnan hoitamaan jätekuljetukseen. Eli enää ei omakotitalon asukas saa itse kilpailuttaa jätekuljetuksia.
    Olin aikaisemmin kilpailuttanut jätekuljetuksen ja vertasin tähän uuteen järjestelmään laskuja ja saan "huikeat" 5 euroa vuodessa jätekuljetuksen halvemmalla. Käytännössä siis yhden tyhjennyskerran "ilmaiseksi".
    Mutta kuinka kauan? Nyt kunta saa "monopolin" jätekuljetukseen, joten ei voida enää verrata jatkossa laskua mihinkään. Kunta voi nostaa vuositasolla jätekuljetuslaskujaan miten haluaa ja esimerkiksi 5 vuoden päästä lasku voikin olla huomattavasti suurempi mitä se olisi yksityisellä.

    Mutta tuosta kirjoituksestasi...
    Vaikka yksityiset ennen hoitikin jätekuljetukset, vietiin ne kuitenkin kunnan omistamalle kaatopaikalle.
    Täällä myös kuntien omistama kaatopaikka teki tappiota, joten...
    Joo. itse kierrättämällä ja viemällä säästää paljon. Voi jopa tienata.
    Esimerkiksi oma yritykseni tuottaa melkoisesti pahvia jätteeksi joita tulee pakkausmateriaalista.
    Maksan, jos jätän sen jätekuljetuksien hoidettavaksi.
    Kun vien pahvit itse paikalliseen kierrätyspaikkaan, saan siitä jopa rahaa. Tosin jos laskee kuljetuskustannukset pois, niin jäisin varmaan nollille, mutta parempi sekin kuin maksaa jätekuljetuksista vuositasolla satasia.

    VastaaPoista
  3. kuntahan on jo jokatapauksessa jätehuoltoviranomainen eli se voi itse valvoa, noudatetaankon jatehuoltolakia.

    VastaaPoista
  4. http://wap.hs.fi/uutiset/?&d=0404&type=read&id=1135255863198

    Onko sinulla noihin tilastoihin jotain kommenttia?

    "Tehokkaimmin jätteiden kierrätys toimii maissa, joissa on laaja julkinen vastuu yhdyskuntajätehuollossa. ...
    Eniten jätettä rahdataan kaatopaikoille muun muassa monissa Itä-Euroopan maissa, joissa jätehuolto on yksityisten yritysten hoidossa."

    VastaaPoista